Muud kategooriad: Elektriahjud, Ahjud pürolüüsiga, Konvektsioonahjud, Ahjud mikrolaineahju funktsiooniga
Ahi on üks tähtsamaid köögi elemente. Selles ülevaates käsitleme erinevat tüüpi ahjusid ja aitame valida sobivaima mudeli.
Integreeritavad ahjud on kohandatud standartsetele 60 cm laiustele köögikappidele, kuid erinevad kõrguse poolest. Valida saab ahjusid, mille kõrgus on 45 kuni 90 cm.
Kompaktsed ahjud. Kompaktsed ahjud sobivad suurepäraselt väikestesse köökidesse, kus iga ruutsentimeeter on väärtuslik. Seda tüüpi seadmeid iseloomustab madal kõrgus (45 cm) ja maht (35-50 l), mis vastab 1-2 inimese pere vajadustele.
Ebatavalise suurusega ahjud. 45-50 cm laiused mudelid võimaldavad paindlikult kasutada väikese köögi potentsiaali. Sellise seadme kõrval saab kappi või sahtlit paigaldada täiendava kapi nišši.
Tavalise suurusega ahjud. 60 cm kõrgused ahjud on kõige universaalsemad. Selle suurusega ahjud on 60-80 l mahutavad. Sellega saab toitu valmistada 3-4-liikmelisele perele. Tänu suhteliselt väikestele mõõtmetele mahub standardahi hõlpsasti keskmise suurusega kööki.
Kahekordsed ahjud. Suurepärane lahendus suurele perele ja neile, kes armastavad süüa teha. 90 cm kõrgune seade võimaldab valmistada suuri toidukoguseid või mitut rooga korraga. Kui soovite kahekordset ahju paigaldada tööpinna alla, valige mudel, mille kõrgus on kuni 72 cm.
Tootjad pakuvad elektrilisi, gaasi- ja kombineeritud mudeleid. Millised on nende eelised ja puudused?
Elektrilised ahjud. Varasemad elektrilised ahjud kuumenesid aeglasemalt kui gaasiahjud. Kuid uued mudelid on varustatud kiire kuumenemise funktsiooniga, mis kõrvaldab selle puuduse. Elektrilistel seadmetel on lai valik juhtimis- ja küpsetustingimuste reguleerimise võimalusi. Parimatel mudelitel on nii ülemised kui ka alumised kütteelemendid, grillifunktsioon ja ventilatsioonisüsteem. Nende elementide töö erinev kombinatsioon loob ideaalsed tingimused erinevate roogade valmistamiseks. Mõnel mudelil on rõngaskütteelement, mis tagab ahjus parima kuuma õhu jaotuse. See on eriti oluline küpsetiste ja liha valmistamisel.
Gaasiahjud ja -pliidid. Nendel pole nii täpseid temperatuurireguleerimis võimalusi, mistõttu tuleb küpsetamisel toitu rohkem jälgida ja pöörata. Siiski kuivavad nad vähem ja sobivad hästi hautiste ja niiskust nõudvate roogade valmistamiseks. Gaasiahjudes, millel pole grillifunktsiooni, ei pruunistu roa ülemine osa nii hästi kui elektriahjudes. Üks gaasiahjude suurimaid eeliseid on see, et nende kasutamine on odavam kui elektriseadmete puhul.
Ahjud erinevad oma võimaluste poolest oluliselt. Seega, enne ostu tegemist tasub kaaluda oma vajadusi: mõnele kasutajale piisab tavalisest mudelist, teised vajavad tervet hulka funktsioone.
Tavalised ahjud. Neil seadmetel on ülemine ja alumine kütteelement. Töö ajal tõuseb kuum õhk ülespoole, luues erinevad kuumustsoonid, mida saab kasutada traditsiooniliste küpsetiste ja roogade valmistamiseks.
Ventilaatoritega ahjud. Neil seadmetel on õhuringlussüsteem, mis tagab kogu ahjus ühtlase temperatuuri. See võimaldab kolmandiku võrra vähendada ahju kuumenemise ja küpsetamise aega. Ventilaator on kasulik roogade valmistamiseks, milleks on vaja ühtlast temperatuuri.
Multifunktsionaalsed ahjud. Need on ventilaatoritega ahjud, millel on täiendavad funktsioonid, nagu grillimine, sulatamine ja termiline küpsetamine. Multifunktsionaalsed ahjud tagavad tõhusama kuuma õhu ringluse, mistõttu toit küpseb ja pruunistub ühtlaselt.
Kombineeritud aurutavad ahjud. Sellesse kategooriasse kuuluvad multifunktsionaalsed ahjud, mis on varustatud toiduvalmistamise programmidega, mis kasutavad auru või kuuma ja auru koos. Auruahjud kõrvaldavad elektriseadmete puuduse – need hoiavad vajalikku niiskustaset ja aitavad säilitada roa mahlakust. Auru kasutavate programmidega saab küpsetada koorikuga leiba või valmistada pehmet krõbeda nahaga kana.
Ahju puhtana hoidmine on vajalik, kuid see võib nõuda palju aega ja vaeva. Õnneks on tootjad loonud mitu erinevat meetodit, mis muudavad ahju hooldamise palju lihtsamaks:
Auru puhastamine. See meetod kasutab suhteliselt madalat temperatuuri. Enne aurupuhastuse valimist valage ahju spetsiaalsesse anumasse klaas vett. Protseduuri käigus vabastab aur kinni jäänud toidujäägid, mida on lihtne lapiga eemaldada.
Keraamiline kate. Ahju seinad on kaetud sileda emailikihiga, mis takistab mustuse kogunemist. Rasva ja põlenud jääke saab hõlpsasti eemaldada lapiga ja väikese koguse puhastusvahendiga.
Pürolüütiline puhastus. Selle puhastusmeetodi puhul kuumeneb ahi kuni 500°C, kõik jäägid ja rasv muutuvad tuhaks, mida saab lihtsalt lapiga eemaldada.
Mida teha, kui teile meeldib süüa teha, kuid teie soovid piiravad väikese köögi suurust? Sellistel juhtudel tulevad appi tootjate uusimad lahendused, mis võimaldavad ühes ahjus valmistada mitu erinevat rooga.
Tsoonifunktsiooniga ahjud (tootjad kutsuvad neid erinevate nimedega – „Dual Cool“, „Split & Cook“ jne) võimaldavad seadme mahu jagada kaheks isoleeritud osaks, mis töötavad sõltumatult üksteisest.
Kasutaja saab valmistada roogasid, kasutades erinevaid temperatuuri režiime, lisaks hoolitseb tsoonifunktsioon selle eest, et erinevate toitude lõhnad omavahel ei seguneks.
Kui valmistate suuremaid roogasid, saab ahju tsoone eraldava horisontaalse vaheseina eemaldada.
Ahi mikrolainefunktsiooniga on suurepärane valik väikese või keskmise suurusega kööki, kuna kaht funktsiooni täitev seade säästab palju ruumi.
Mikrolaineahjuga integreeritud ahi sobib eriti neile, kes kasutavad neid seadmeid suhteliselt harva või armastavad köögis katsetada.
Seda tüüpi seadmed võimaldavad paindlikult kombineerida kahte toiduvalmistamisviisi, kasutada erinevaid küpsetusrežiime ja neil on ühine juhtpaneel.
Tootjad pakuvad erinevas suuruses ahjusid koos mikrolainefunktsiooniga, kuid tuleb meeles pidada, et mikrolainefunktsiooniga mudelid on kallimad kui tavalised.
Kõige arenenumad ahjud on varustatud nutikate retseptiraamatutega, mis aitavad valida optimaalse temperatuuri ja küpsetamisaja.
Piisab vaid soovitud roa valimisest juhtpaneelilt ja ahi määrab automaatselt vajalikud küpsetusrežiimid ja programmid.
Küpsetuskontrolli anduriga nutikas ahi suudab jälgida kogu roa valmistamise protsessi, kontrollides temperatuuri, kuuma jagamist, lisafunktsioonide tööd ja aega.
Enne konkreetse mudeli valimist selgitame välja, millist suurust seade teie kööki sobib:
Ventilaator – tagab ahjus ühtlase temperatuuri ja lühendab roa valmistamise aega kolmandiku võrra.
Kiirkuumutamise funktsioon – lühendab elektriahju ettevalmistusaega: temperatuurini 200 ºC kuumeneb see 5–6 minutiga.
Konvektsiooniline (rõngas) kütteelement võimaldab kiiresti sulatada külmutatud tooteid ja soojendada juba valmistatud roogasid. See funktsioon on eriti kasulik küpsetamisel, kuna tainas kerkib paremini. Saab valmistada mitut erinevat rooga korraga.
Grillimisfunktsioon – võimaldab nautida pruunistatud toitu.
Auruküpsetamine – ideaalne viis tervisliku toidu valmistamiseks, vähendades roa valmistamiseks vajalike rasvade kogust. Küpsetamise ajal ei segune toitude lõhnad, toit ei kõrveta, sisemus jääb mahlakas ja pind krõbe.
Termomeeter-andur – võimaldab jälgida roa temperatuuri ilma ahju ust avamata. Eriti kasulik praadide valmistamisel.
Taimer – määratud aja lõppedes annab ahi helisignaaliga märku töö lõpetamisest ja lülitub välja.
Teleskoopsiinid – võimaldavad kuumast ahjust hõlpsalt välja tõmmata rasked toidud.
Sisene valgustus – võimaldab mugavalt jälgida toidu valmistamist.
Kolmekordne ukseklaas – tagab, et ahju pind jääb alati jahedaks. See on eriti oluline, kui kodus on väikseid lapsi ja lemmikloomi.
Laste lukk – blokeerib kogemata ahju ukse avamise küpsetamise ajal.